Astăzi pe plajă un tânăr îi spune iubitei sale:” nu vezi cât eşti, mai şi comentezi, măcar dacă făceai bani!”
Ea nu are nicio reacţie, mama lui intervine în discuţie:” şi câinele arată mai bine ca tine”. Tânăra nu pare uimită de ce aude, doar spune cu resemnare:” aşa zici mereu”.
Până plecăm noi se mai întâmplă discuţii umilitoare, şi refuză să o dea cu cremă solară pentru că “ai burta ca şoriciul, toată ziua mănânci, normal că te îngraşi.”
La un moment dat se bagă sub prosop, împreună cu câinele, şi stau aşa amândoi, în singura zonă de iubire posibilă în războiul ignoranṭei din jurul lor.
Corpul unei femei suferă modificări, la fel ca cel al unui bărbat, pentru că suntem ființe vii şi trecem prin transformări hormonale, îmbătrânim, suferim, ne vindecăm. Aceste transformări nu le dau dreptul celor din jur să ne umilească. Singurul moment în care îţi poţi da cu părerea despre fizicul unui om este acela când poți ajuta, când poţi realmente să rezolvi problema şi ai soluṭia.
Când un bărbat umileşte o femeie, care este partenera lui de viață, pentru felul în care ea arată, el îşi contestă singur alegerile.
Poate iubita ta arată aşa pentru că se simte neiubită şi suferă de o foame emoţională incontrolabilă, poate tocmai abuzul tău verbal o face să intre într-o stare care o dezechilibrează emoţional.
Corpul acela, care acum are câteva kilograme în plus, pielea aceea întinsă poate e căsuţa unde au stat sau vor sta copiii tăi.
Corpul acela este cea mai intimă apropriere a ta, ca bărbat, cu femeia din viața ta.
Şi dacă ok, tu nu te mai simţi atras de acest corp, de ce nu faci tu ceva? Fără umilință, fără reproşuri, cu blândețe şi implicare? Să mergi cu ea la un nutriţionist, sau chiar tu să îi găteşti? Să mergeţi la un terapeut să vezi, care e problema de ea “mănâncă toată ziua”, ce anume o face sau vă face să aveţi această problemă?
Dacă eşti în cuplu, şi celălalt suferă, te implici, îl ajuţi, rezolvați împreună, nu râzi de pe margine, ca şi când nu e treaba ta. Pentru că este foarte treaba ta. Este alegerea ta, investiţia ta, viața ta, viitorul tău. Nu crezi asta? Atunci nu e relația ta. Nu eşti acolo, deci, de ce mai stai dacă nu îl vrei pe omul de lângă tine?
Ok, desparte-te, dar nu sta să distrugi şi calci în picioare ceva ce este despre tine, dar pretinzi că nu e aşa. Caută o soluţie, fie că tu sau partenerul sunteţi problema, vezi, ce este de făcut? Nu e de făcut nimic? Atunci pleci, şi laşi omul de lângă tine să fie bine, fără umilinţa ta; dacă cineva nu e demn de standardele tale, eliberează-l.
Omul cu care ai o relaţie te reprezintă şi te defineşte în moduri pe care nici nu le intuieşti. Unde e iubire, asta e minunat, unde nu e, e dezastru, pentru că ce urăşti în celălalt ajungi să urăşti în tine.
Nicio femeie nu poate rămâne sănătoasă lângă un bărbat care o îmbolnăveşte. Orice remarcă batjocoritoare venită din partea omului cu care împarţi patul, viața şi emoţia este moarte pentru suflet şi boală pentru corpul fizic.
Un bărbat când alege o femeie să îi fie iubită sau soţie nu alege doar un corp, şi el nu este de folosință doar când el vrea. Ci alege un suflet, o minte, o persoană. Dacă alegi cu tot ce eşti tu, vei putea fi iubit pentru cine eşti, cu adevărat. Şi da, un bărbat iubit este un bărbat fericit.