După cum vei descoperi, există o singură barieră în calea succesului: TU! După ce înveți cum să reduci la tăcere inamicul interior, vei fi de neoprit.

În fiecare domeniu al vieții – indiferent că este vorba despre studii, a face curte cuiva, despre căsătorie sau despre parenting, despre locul de muncă, sănătate, condiția fizică, despre finanțe sau despre orice altceva – avem tendința să fim cei mai mari dușmani ai noștri. Problema constă în faptul că mințile noastre sunt structurate pentru a evita durerea și a căuta plăcerea. În mod instinctiv, tânjim după orice ni se pare că ne va oferi o recompensă imediată. Evident, asta nu este cea mai bună rețetă pentru a lua decizii inteligente.

Contează foarte mult cum percepem noi realitatea. Convingerile noastre sunt cele care transmit comenzi directe sistemului nervos. Convingerile sunt doar sentimente de certitudine absolută care ne guvernează comportamentul. Dacă sunt gestionate eficient, convingerile pot fi cea mai puternică forță pentru crearea binelui, dar ele pot de asemenea să ne limiteze opțiunile și ne pot paraliza serios acțiunile. Nu e suficient să știi ce ai de făcut; trebuie să și faci ceea ce știi că trebuie făcut.

Când trăiești cu teamă, ai pierdut chiar de la început. Cum ai putea să realizezi ceva dacă ești prea speriat pentru a-ți asuma un risc? Este important să înțelegi că în viață nu vei avea parte niciodată de certitudine absolută; așa cum spunea Warren Buffet, “plătim un preț foarte mare pentru a avea certitudine”. Desigur, nu îndemn la asumarea de riscuri necugetate, ci calculate. “Riscul apare atunci când nu știi ce faci” .

Pentru a depăși sentimentul de teamă, incertitudine, e important să ai alături o ancoră emoțională – o persoană pe care o știi puternică, pe care o admiri și în care ai încredere.

Strategii folositoare:

  • Evaluarea dificultății
  • Verificarea raportului asimetric între risc și recompense
  • Adoptarea disciplinei – deoarece un sistem este eficient doar dacă îl folosești
  • Analiza SWOT (puncte forte, puncte slabe, oportunități, amenințări)
  • Stabilirea momentului prielnic acțiunii
  • A acționa versus a reacționa

Ray Dalilo spune că dacă-ți cunoști limitările, te poți adapta și poți reuși. Dacă nu le cunoști, vei avea de suferit. E important să știi cine ești și ce poți, care îți sunt limitele personale și să-ți regăsești identitatea.

În continuare, vă prezint 6 greșeli și soluții preluate din cartea lui Tony Robbins – “De Neclintit”. Deși cartea este scrisă pentru investitori, are informații valoroase și practice pe care le putem utiliza cu toții, în modul în care ne organizăm viața (mai ales mentală).

Greșeala nr. 1: căutarea unor confirmări pentru convingerile tale – ieși din bulă. Tu ai flexibilitatea de a-ți schimba abordarea sau mintea ta este blocată în convingerile ei?

Soluția: Pune întrebări mai bune și găsește persoane calificate care nu sunt de acord cu tine.

Întrebarea cheie: “Ce nu știu?”

Greșeala nr. 2 : confundarea evenimentelor recente cu trenduri continue

Acest fenomen psihologic se numește “prejudecata recenței” – doar un fel pretențios de a spune că experiențele recente au mai multă greutate în mintea noastră atunci când evaluăm șansele producerii unui lucru în viitor.

După cum spunea Jack Kerouac – Cei care cedează în fața trendurilor, toanelor și opiniei publice nu vor înfăptui lucruri mărețe.

Solutia: Reechilibrează

Împărtășește-ți planul cu o persoană în care ai încredere – ideal ar fi cineva experimentat. El sau ea te poate ajuta să respecți programul, asigurându-se că nu-ți încalci propriile reguli luând decizii impulsive de supraviețuire.

Greșeala nr. 3: Încrederea excesivă. Fii realist: supraestimarea propriilor capacități și a propriei cunoașteri este o cale sigură spre eșec.

Oamenii au o tendință periculoasă de a crede că sunt mai buni (sau mai inteligenți) decât sunt în realitate.

Soluția: Fii realist, fii cinstit. Iată marele paradox: recunoscând față de tine însuți că nu ai niciun avantaj special, îți oferi un avantaj enorm.

Greșeala nr. 4: Lăcomia, jocurile de noroc și căutarea succeselor. Este tentant să ai aspirații mari, dar victoria le revine celor care supraviețuiesc constant.

Lăcomia și nerăbdarea sunt trăsături periculoase; cu toții avem tendința să ne dorim cele mai mari și mai bune rezultate cu putință, în loc să ne concentrăm pe schimbările mici și progresive care sporesc în timp.

Soluția: Amintește-ți că viața este un maraton, nu un sprint.

Greșeala nr. 5: să rămâi acasă, când lumea e mare

Soluția: extinde-ți orizonturile

Greșeala nr. 6: Negativitatea și aversiunea față de pierdere. Mintea ta vrea să te temi în perioadele de agitație – nu o asculta!

Ființele umane au tendința naturală de a-și aminti în culori mai vii experiențele negative decât pe cele pozitive. Aceasta poartă numele de “prejudecata negativității”.

Soluția: planificarea este cheia succesului. După cum spunea Benjamin Franklin – “Dacă nu reușești să planifici, îți planifici nereușita!”

În final, sper ca informațiile de mai sus să-ți fie valoroase și te las cu un citat al lui Tony Robbins care mi s-a părut foarte potrivit contextului actual:

“Perspectiva istorică îmi oferă o liniște sufletească de neclintit și sper că te va ajuta și pe tine să nu-ți pierzi din vedere obiectivele, indiferent de corecțiile sau de prăbușirile cu care ne vom întâlni în anii și în deceniile următoare.”

Bibliografie:

T. Robbins, (2017), “De Neclintit”, Bucuresti, ACT si Politon

Articol scris de Ioana Ciocea