“Privilegiul unei vieți este să devii ceea ce ești cu adevărat.” – Carl Jung


            A fi Sinele nostru autentic determină un echilibru între acțiunile și alegerile noastre în viață și modul în care ne vedem, în esență, pe noi înșine. Autenticitatea înseamnă să ai o conștientizare profundă a cine ești, a ceea ce reprezinți, ca apoi să te exprimi lumii în mod onest și consecvent. Este vorba de a ne îmbrățișa exact așa cum suntem în momentul prezent. La un nivel mai pătrunzător, autenticitatea luminează calea spre a trăi viața pe care ne-o dorim. Când ajunge să devină clar ceea ce contează pentru noi, începem să luăm decizii care se aliniază cu identitatea și cu valorile noastre de bază. Începem să construim o viață care ne aduce semnificație și bucurie. În acest fel, îi inspiri pe cei din jurul tău să facă același lucru.
            A descoperi cum să fim adevăratul nostru sine – Sinele nostru autentic – este o călătorie utilă pentru fiecare dintre noi, ajutându-ne să înțelegem cum să definim fericirea în viața noastră. Cu toții suntem într-o călătorie unică și știu că vorbesc pentru mulți când spun că acest drum poate fi greu! Este plin de durere, suferință și traumă. Dar cum orice monedă are două fețe, există și reversul. Există, de asemenea, multă minune, magie și frumusețe în viață. Cu toate acestea, oricum alegem să ne privim viața depinde în cele din urmă de noi. Fiecare avem propria noastră lentilă a realității care dictează modul în care vedem lumea din jurul nostru. Lentila realității noastre constă în opiniile și credințele noastre, iar acestea sunt modelate și formate pe măsură ce creștem și experimentăm viața. Deși fiecare vede lumea printr-o lentilă diferită, aceasta are întotdeauna capacitatea de a se schimba și de a se extinde. Nimic în viață nu este static, iar realitatea fiecăruia este ca propria sa creație artistică.
            Toate acțiunile și deciziile noastre reflectă povestea pe care ne-o spunem nouă înșine – convingerile pe care ni le-am format începând din copilărie, când ne doream să câștigăm dragostea apropiaților noștri. Evenimentele și experiențele vieții noastre de atunci, precum și cunoștințele noastre despre lume, ne influențează povestea până la vârsta adultă. Un prim pas pentru a te regăsi este reflecția. Folosește un jurnal pentru a consemna experiențele care te-au modelat în persoana care ești astăzi. Meditația poate fi o modalitate de a îți liniști mintea și a explora mai profund cine ești cu adevărat. Eliberarea emoțiilor are un efect cathartic care te va duce în călătoria ta spre înțelegerea modului de a te regăsi.
            În urma acestei reflecții, ne putem dezvolta și înainta către o altă etapă în descoperirea sinelui nostru autentic prin determinarea valorilor noastre. Acestea sunt lumina noastră călăuzitoare în lume. De cele mai multe ori, avem o idee în capul nostru despre cine „ar trebui” să fim – dar această idee despre noi înșine vine, de cele mai multe ori, din convingerile limitative care se formează ca rezultat al opiniilor altora, nu ale noastre. Însă, ne putem schimba valorile. Putem fi orice ne dorim, atâta timp cât credem în noi.
            Pe măsură ce reflectăm asupra poveștii noastre și începem să ne cunoaștem valorile, ne conectăm în mod natural la monologul interior. Poate l-ai observat înainte – dar l-ai pus vreodată la îndoială? Este acest discurs pozitiv sau negativ, inspirațional sau lipsit de putere? Te încurajează să ieși din zona ta de confort sau te menține să trăiești în frică? Pentru a reduce zgomotul produs de criticul tău interior, examinează-ți gândurile ca și cum ai fi cel mai bun prieten al tău – probabil că nu ți-ai lăsa niciodată prietenii să vorbească cu ei înșiși în acest fel. Odată ce recunoști gândurile dăunătoare, înlocuiește-le cu cele care te împing spre obiectivele tale, în loc să te țină pe loc.
            Când trecem prin viață trăind la înălțimea așteptărilor altora și permițând criticului interior să ne doboare, este imposibil să ne conectăm cu adevăratul nostru sine. În acest proces, descoperirea punctelor noastre forte poate fi cea mai captivantă parte. Gândește-te la ultima dată când te-ai simțit ca și cum ai fi în elementul tău. Scriai, cântai, pictai, practicai un sport, te conectai cu cineva la un nivel profund, reparai lucruri prin casă? Acest sentiment de fericire și scop este un semn al forțelor tale. Odată ce ți-ai identificat punctele forte, le poți valorifica – împreună cu valorile tale – pentru a crea o viață extraordinară.
            O altă etapă a acestei călătorii constă în eliberarea de modelele și relațiile care nu ne servesc. Creierul uman tânjește după modele pentru că astfel își conservă energia. Când cădem în tipare, creierul nu trebuie să ia decizii cu privire la anumite acțiuni și comportamente. Tiparele pot deveni dăunătoare, dar odată ce le recunoști, poți construi obiceiuri mai bune.
            Poate fi nevoie de curaj pentru a învăța să fii real. Dar merită, pentru că acea lumină unică ce radiază din interiorul tău nu poate fi niciodată slăbită, iar când îndrăznești să o faci, te eliberezi și începi să-ți construiești viața autentică pe care ți-o dorești, descoperind conexiunea reală cu adevăratul tău Sine.

 

Articol scris de Cristina Bucur