Fie că ești fată, fie că ești băiat, fenomenul de hărțuire, bully-ing (la școală) sau mobbing (în mediul organizațional, la adulți), este unul frecvent întâlnit.

Pe Internet răspândirea zvonurilor, postarea fotografiilor sau altor informaţii personale, trimiterea unui mesaj răutacios sau postarea comentariilor jignitoare se face uşor. Atunci când una sau mai multe persoane încearcă în mod repetat și intenționat să rănească o altă persoană putem vorbi în mod clar despre hărţuire.

Această problemă există şi nu toți oamenii sunt imuni la comentarii răutăcioase. Cei care agresează online trebuie să se gândească de două ori înainte să facă asta, iar cei care trec prin asta trebuie să ştie că pot să ceară şi să primească ajutorul cuiva, fie că e vorba de prieteni apropiaţi, profesori sau familie.

Hărţuirea poate fi:

•             Verbală – poreclire, insultă, jignire, amenințare, replici sarcastice, comentarii sexuale nepotrivite, replici ofensatoare, calomniere.

•             Socială – incitare la ură, excluderea intenționată a cuiva dintr-un grup, răspândirea zvonurilor, umilirea publică, defăimarea sau lezarea reputației cu scopul de a izola.

•             Fizică – lovire, îmbrâncire, scuipare, deteriorarea lucrurilor personale.

•             Online – texte sau email-uri cu mesaje negative, zvonuri răspândite sau ironizarea unei persoane prin email sau site-uri de socializare, distribuirea unor poze sau video ofensatoare, crearea profilurilor false.

Eşti victimă a hărţuirii online dacă te regăseşti în cel puţin una dintre situatiile ce urmează:

•             Ţi-a fost invadat spaţiul personal

•             Mesajele ofensatoare despre tine sunt prezentate în spaţiul public;

•             Este dificil, dar nu imposibil, de identificat autorul postărilor sau comentariilor ofensatoare;

•             Ţi-a fost creat unul sau mai multe profiluri false;

•             Au fost create pagini web cu informaţii despre tine şi se încearcă intimidarea ta;

Cel care îi hărţuieşte şi îi intimidează pe ceilalți nu este o persoană puternică și încrezătoare, ci mai degrabă invers. Cei care sunt agresivi se simt superiori doar dacă îi lezează pe ceilalți, crezând că, astfel devin mai populari și mai importanți. Deseori, ei înșiși sunt victimele agresiunii sau preiau acest comportament de la persoane din anturajul sau familia lor.

Dacă observi semnele, vei putea să ajuți pe cineva care a ajuns să fie hărțuit. Fii atent la cei din jurul tău. Semnele pot fi comportamentale (poftă de mâncare scăzută, insomnie, momente de tristețe, depresie, anxietate, teamă de a frecventa școala).

Agresorii din jurul nostru au nevoie de limite și să fie opriți; uneori, durerea pe care o provoacă celorlalți nu este conștientizată sau dorită, intenționată. În spatele acestor manifestări se pot ascunde traume, suferință, durere, inadecvare și o mare nevoie de atenție, validare, iubire. Să nu uităm că soluția răului se află întotdeauna în contrariul său.

Articol scris de Ioana Ciocea