”Trebuie să ai grijă de energia ta, de inima ta și de emoțiile tale. Trebuie să ai grijă de tine și de sănătatea ta. Dacă nu păzești acea inimă, atunci izvoarele vieții nu vor ieși din ea. Limitele sunt, în esență, despre cum să stabilim relații sănătoase și iubitoare în viața noastră.” – Dr. John Townsend

            Din copilărie, suntem adesea învățați să ne îndoim de noi înșine și să ne modelăm astfel încât să îi facem pe cei din jurul nostru să se simtă confortabil. Uneori, acest mesaj este implicit (uniformele școlare, de exemplu), alteori este direct (“Nu-mi pasă dacă nu îți dorești să mergi în vizită la bunici, este nepoliticos să nu vii!”). Deci, nu este de mirare că unora dintre noi ne este greu să stabilim limite adecvate odată ce devenim adulți. Nu vrem să îi ofensăm pe cei din jurul nostru, prin urmare trecem cu vederea anumite comportamente chiar și atunci când această evitare înseamnă în cele din urmă să ne rănim pe noi înșine. Am fost învățați de la o vârstă fragedă să punem sentimentele altora înaintea nevoilor noastre, până în punctul în care mulți dintre noi nici măcar nu știm răspunsul la întrebarea: „Ce sunt granițele?”

Psihologul clinician Carla Marie Manly consideră limitele ca fiind “separările de care oamenii au nevoie – mental, emoțional și fizic – pentru a se simți în siguranță, prețuiți și respectați”. Acestea pot fi privite ca niște demarcații psihologice, reguli ce caracterizează modul în care alții învață să se comporte în jurul nostru, în care ne dorim să fim tratați; ceea ce vom accepta și ceea ce nu vom accepta – ele se bazează pe propriile nevoi și dorințe.

Definirea unor granițe personale clare este cheia pentru a ne asigura că relațiile noastre sunt bazate pe respect, susținere și prețuire oferite în mod reciproc. Limitele sunt o măsură a stimei de sine. Nu este egoist, nepoliticos sau insistent să facem aceste cereri. Este înțelegerea valorii noastre, cunoașterea priorităților noastre și asigurarea faptului că și alții o fac. Este vorba despre crearea spațiului și a timpului pentru ca noi să ne dezvoltăm sănătos și să ne obținem adevărata libertate în orice sferă a vieții.

Dacă nu există granițe, acestea trebuie construite; dacă sunt instabile, atunci ar trebui consolidate. Următoarele idei ar putea reprezenta un început pentru construirea unor limite sănătoase și echilibrate:
1.Este important să știi că ai dreptul la granițe sănătoase, la limite personale ce acționează ca filtre, permițând să intre în viața ce este acceptabil și ținând deoparte ceea ce nu este.

2. Ascultă-te și conștientizează că nevoile și sentimentele tale sunt la fel de importante ca ale celorlalți.

3. Ai permisiunea de a spune NU sau de a învăța să spui NU. Adeseori ținem cont prea mult de nevoile celorlalți fără a avea grijă de nevoile proprii. Beneficiile pentru starea noastră de bine apar atunci când învățăm să ne respectăm propriile dorințe, granițe personale, limite sănătoase fără a face favoruri pe propria “cheltuială” emoțională.

4. Observă și identifică acțiunile și comportamentele pe care le găsești inacceptabile. Asumă-ți atunci când alții ți-au depășit limitele, fă-te înțeles, lasă să se vadă acest lucru, exprimă-te, spune pe nume (fără a răni și a jigni), arată-le că nu te-ai simțit respectat. Nu-ți fie teamă să le spui altora când ai nevoie de spațiu emoțional și fizic. Dă-ți voie să fii cine vrei să fii fără a cere altora consimțământul. În acest moment al vieții tale știi cine ești, ce vrei să faci și când trebuie să pleci dintr-un mediu toxic.

5. Poartă cu tine convingerea faptului că tu știi ce este cel mai bine pentru tine, că tu îți știi nevoile, că te cunoști și ești autoritatea supremă în ceea ce te privește. Tu știi ce vrei și cât valorizezi. Nimeni altcineva nu ia decizii pentru tine.
Acesta este un efort zilnic asupra sinelui, al cărui rezultat va fi atingerea armoniei cu sinele și cu oamenii din jur, se va forma o atitudine realistă, adecvată față de sine și față de lume.

            În concluzie, limitele sunt esențiale și pot căpăta diverse forme pentru fiecare dintre noi. Respectul este o stradă cu două sensuri, iar aprecierea granițelor pe care ceilalți și le-au stabilit pentru ei înșiși este la fel de importantă ca și stabilirea limitelor pentru sine. S-ar putea să dureze ceva timp să descifrați cele mai importante limite pentru voi și cele mai bune modalități de a le implementa, dar bunăstarea voastră mentală va aprecia efortul depus pe termen lung.

 

Articol scris de Cristina Bucur