Obiceiurile mai puțin bune te împiedică să-ți atingi obiectivele; acestea îți pun în pericol sănătatea, îți irosesc timpul și energia. Cum poți să minimizezi comportamentele de auto-sabotare și să te ții de cele utile?

Ce cauzează obiceiurile mai puțin bune? Majoritatea obiceiurilor noastre deficitare sunt cauzate de:

·      Stres

·      Plictiseală

De cele mai multe ori, obiceiurile noastre sunt pur și simplu un mod de a face față stresului și plictiselii. Totul, de la mușcarea unghiilor, la cheltuielile excesive, cumpărături, consumul de alcool, până la pierderea timpului pe internet poate fi un răspuns simplu la stres sau plictiseală. Puteți învăța modalități noi și sănătoase de a face față, pe care le puteți încadra apoi în locul obiceiurilor nedorite.

Desigur, factorii care se văd la suprafață sunt de fapt cauzați de probleme mai profunde. Aceste probleme pot fi dificil de identificat, însă dacă ești hotărât să faci schimbări, fii sincer cu tine însuți. Există anumite credințe sau motive care stau la baza obiceiurilor proaste? Există ceva mai profund – o teamă, un eveniment sau o credință limitativă – care te determină să te ții de ceva care nu-ți face bine? Recunoașterea cauzelor obiceiurilor tale proaste este crucială pentru a le depăși.

Nu elimini un obicei deficitar, ci îl înlocuiești.

Toate obiceiurile pe care le ai acum, sunt în viața ta dintr-un motiv. Într-un fel, aceste comportamente vă oferă un beneficiu, chiar dacă nu vă servesc în totalitate. În multe cazuri, obiceiul tău este un mod simplu de a face față stresului – de exemplu, când vă roadeți unghiile, bâțâirea piciorului, strângerea maxilarului.

Deoarece obiceiurile oferă un anumit tip de beneficiu în viața ta, este foarte dificil să le elimini pur și simplu. Acesta este motivul pentru care sfaturile simpliste, cum ar fi „doar încetează să o faci”, rareori funcționează. În schimb, putem înlocui un obicei mai puțin bun cu un nou obicei care oferă un beneficiu similar.

De exemplu, dacă fumezi când te stresezi, atunci este un plan aiurea să „nu mai fumezi” atunci când se întâmplă asta. În schimb, poți veni cu un mod diferit de a face față stresului și de a insera acel comportament nou în loc să fumați o țigară.

Cum putem stabili un nou proces?

Alegând un substitut pentru vechiul tău obicei – A avea un plan pentru modul în care veți răspunde atunci când vă confruntați cu stresul sau plictiseala care vă determină vechiul obicei. Este important să avem o alternativă sănătoasă .

Ce vei face când vei avea poftă de fumat? Exemplu: exerciții de respirație, sport, orice rutină care crezi ca ar funcționa pentru tine.

 Ce vei face când primești notificări de pe rețelele de socializare? Exemplu: mă concentrez la prioritățile pe care le am acum și îmi amintesc că orice e pe social media nu servește obiectivelor mele și nu este o urgență să vad ce se întâmplă acolo – o afirmație personala în acest sens, un reminder, poate ajuta.

Identificarea factorilor declanșatori –  Dacă mâncați dulciuri când sunt în casă, oferiți-le pe toate prietenilor, vecinilor și evitați achiziția altora. Fă-ți mai ușoară întreruperea obiceiurilor la care dorești să renunți, evitând factorii care le provoacă. Schimbă mediul și poți schimba rezultatul.

Găsește un partener sau un grup suport – Cât de des încerci să ții dietă singur? Sau poate ai „renunțat la fumat” … dar e un secret? (În acest fel nimeni nu te va vedea eșuând). Găsește un partener sau un grup cu obiective similare și “călătoriți” împreună. Puteți înțelege dificultățile ce apar pe parcurs și vă puteți sărbători victoriile împreună. Știind că altcineva se așteaptă să reușești este un puternic factor motivator.

Vizualizați-vă reușind.  Oricare ar fi obiceiul de care dorești să te desparți, vizualizează-te reușind, zâmbind și bucurându-te de succesul tău.

Nu trebuie să fii altcineva, trebuie doar să te întorci la tine, cel autentic. Atât de des ne gândim că, pentru a rupe obiceiurile deficitare, trebuie să “ne schimbăm”. De fapt, este foarte puțin probabil să fi avut aceste obiceiuri toată viața. Nu trebuie să renunțați la fumat, trebuie doar să reveniți la a fi nefumători. Chiar dacă a fost cu ani în urmă, ai trăit deja fără anumite obiceiuri, ceea ce înseamnă că o poți face din nou.

Conștientizarea ne va arăta cum să efectuăm schimbări:

  • Când se întâmplă de fapt vechiul obicei?
  • De câte ori îl faci în fiecare zi?
  • Unde ești?
  • Cu cine?
  • Ce declanșează comportamentul și îl determină să înceapă?

Fără să te judeci sau să te simți vinovat pentru că ai făcut ceva nesănătos sau neproductiv până acum, e important să fii conștient când și cât de des se întâmplă. 

Încetarea obiceiurilor neproductive necesită timp, efort și perseverență. Majoritatea oamenilor care reușesc încearcă și eșuează de mai multe ori; s-ar putea să nu ai succes imediat, însă asta nu înseamnă că nu îl poți avea deloc. Fii atent la tine, la ce e în jur, monitorizează, planifică, implementează. Nu renunța, poți? Cum zicea Diana Sorescu, “Diana cu Vanilie”: “Întotdeauna ai de ales. Ești suma alegerilor tale.”

 Cum vrei să arate “suma” ta?

Bibliografie:

J. Clear, (2019), ” Atomic Habits. O cale ușoară și eficienta de a-ți forma obiceiuri bune și a scăpa de cele proaste “, București : Lifestyle Publishing

Diana cu Vanilie : http://dianacuvanilie.blogspot.com/

 

Articol scris de Ioana Ciocea