Aplicațiile pentru întâlniri on-line au tot mai mult succes în zilele noastre; se pare că în prezent sunt pe locul trei, în top moduri prin care poți întâlni un partener, iar în context pandemic, lumea virtuală a câștigat mai mult teren.

Doctor Marie Bergström a petrecut mult timp gândindu-se la faptul că „întâlnirile online schimbă modul în care ne gândim la iubire”. O idee care a fost cu adevărat puternică în trecut – influențată și de filmele de la Hollywood – este că “dragostea este ceva cu care te poți întâlni în mod neașteptat, în timpul unei întâlniri întâmplătoare.” O altă convingere puternică este ideea că „dragostea este oarbă și că poate depăși granițele sociale. Acest lucru este însă serios provocat atunci când încerci să întâlnești pe cineva online, pentru că este evident pentru toată lumea că fiecare individ are anumite criterii de căutare. Nu te lovești de dragoste – o cauți.”

Îndrăgostirea astăzi urmărește o traiectorie diferită. „Există o a treia narațiune despre dragoste – această idee că există cineva acolo pentru tine, cineva făcut pentru tine, un suflet pereche”, spune Bergström. „Și trebuie doar să găsești acea persoană.” Această idee este foarte compatibilă cu întâlnirile online. „Te împinge să fii proactiv – să mergi să cauți această persoană. Nu ar trebui să stai acasă și să aștepți.” Desigur, exista și teoria conform căreia putem găsi mai multe persoane compatibile pe parcursul vieții.

Căpătând amploare, ca orice alt domeniu “popular”, tărâmul întâlnirilor on-line atrage și escrocherii – vezi filmul The Tinder Swindler. E ușor să pici în plasa fanteziilor, când pornești la drum cu așteptări nerealiste. Uneori, văzând anumite scene din film, mai ales la primele întâlniri, îmi aminteam de faptul că “dacă pare prea frumos ca să fie adevărat, probabil așa și este”. Poate că nu ai nevoie de plimbări cu elicopterul într-o altă țară, pentru a considera că un anumit partener este potrivit pentru tine. Poate că secretul este în constanță, în respect, în colaborare, reciprocitate, în lucrurile de zi cu zi, și nu în “marile gesturi”.

Deși ne-am concentrat pe pandemia COVID-19, mandatele de vaccinare și protestele aferente în mare parte din ultimii doi ani, acum pe război, un val de fraude financiare s-a răspândit rapid în întreaga lume.

Chiar dacă nu este un virus mortal, această nouă abordare a escrocheriilor a afectat mii de persoane la nivel global, victimele fraudate cu un record de 14 miliarde USD în 2021. Centrul Canadian Antifraudă a raportat că au fost furate aproape 100 de milioane de dolari de la victime doar în Canada în 2020 și 2021.

Înșelătoria “măcelărirea porcilor” sau „sha zhu pan”, este o formă extrem de sofisticată de escrocherie de dragoste și investiții în criptomonede. Escrocii se prezintă ca profesioniști atrăgători sau antreprenori care caută dragostea adevărată. Folosesc aplicații de întâlniri, precum și platforme de social media precum Facebook și Instagram pentru a se potrivi cu potențialele lor victime. Escrocii vizează femei și bărbați singuri, LGBTQ+ și cei peste 50 de ani, precum și noi imigranți ca potențiale victime.

Folosind o combinație de instrumente tehnologice inteligente, profiluri de rețele sociale false și manipulare psihologică, escrocii le păcălesc pe victime, făcându-le să creadă că locuiesc în apropiere. Aceștia câștigă încet încrederea victimelor folosind informațiile lor personale de pe rețelele sociale împotriva lor pentru a juca rolul partenerului romantic de vis. De asemenea, își seduc victimele cu mesaje de dragoste și afecțiune zi și noapte.

Spre deosebire de escrocheriile tradiționale, escrocii reușesc să-și convingă victimele că nu sunt interesați de banii lor sau de informațiile bancare personale. În schimb, vor să-și construiască un viitor economic strălucit împreună cu sufletul lor pereche, investind împreună în criptomonede în cuplu. Odată ce încrederea victimelor crește, escrocii le conving să investească sume tot mai mari de bani. Victimele și-au golit, în multe cazuri, conturile bancare, au luat împrumuturi și credite pentru a investi în platforme cripto false. Victimele își dau seama că au fost înșelate numai după ce au fost blocate să retragă sumele de bani investite.

Cum ne putem păzi de persoane sau conturi false? Cunoaște-ți valorile de bază și găsește persoane pe aceeași lungime de undă cu tine. Dacă ceva ți se pare inadecvat, mergi fără remușcări către persoane alături de care te simți bine, în siguranță. Desigur, e important să știi cine ești, ce vrei și să ai curaj să te afirmi.

Articol scris de Ioana Ciocea

Sursa:

https://theconversation.com/organized-crime-has-infiltrated-online-dating-with-sophisticated-pig-butchering-scams-177445

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2022/feb/13/how-online-dating-has-changed-the-way-we-fall-in-love