De ce fluturi?

Nu există un simbol al transformării mai izbitor decât un fluture. De la ou la larvă, până la părăsirea siguranței coconului și apariția ca fluture, transformarea care are loc în fața ochilor noștri reprezintă simbolic speranța noilor începuturi. Credința noastră de bază este în posibilitatea transformării .

Lucrătorii din domeniul sănătății mintale au o singură misiune: să ofere oamenilor care trec prin momente dificile instrumentele necesare pentru a înflori. Relația terapeutică este un spațiu sigur în care creăm noi începuturi și ne vindecăm. Fluturele reprezintă îngrijirea sănătății mintale.

„Ne bucurăm de frumusețea fluturelui, dar rareori admitem schimbările prin care a trecut pentru a atinge acea frumusețe.” — Maya Angelou

Procesul de transformare nu este ușor; fluturele reprezintă și o posibilitate – că noile începuturi sunt reale, că renașterea poate avea loc și că, la fel ca fluturii care își iau zborul după ce ies din coconii lor, ne putem recupera și putem atinge noi culmi în viața noastră, dacă (ne) permitem asta. Este un proces natural, ce se desfășoară în afara controlului, orgoliului, fricii.

Acest proces al noilor începuturi și al dezvoltării îl sărbătoresc astăzi, după 4 ani de activitate oficială la cabinet, proces deloc simplu, însă fascinant. Implică 11 ani de educație profesională formală în psihologie, ani ce sunt în curs de desfășurare, întrucât această profesie presupune educație și dezvoltare continuă. Pe lângă educația formală, un psiholog se auto-educă și informal, atât cu ajutorul mentorilor, supervizorilor, colegilor, cât și pe cont propriu; aici intervine și factorul experiențelor de viață, ce călește fiecare om într-un mod diferit. Afirm des că ne diferențiem prin contribuția unică în comunitatea și lumea în care ne aflăm, prin modul în care putem servi.

Mai jos, împărtășesc pe scurt 4 lecții personale din experiența de până acum:

1.     Relația este mai importantă decât rezultatul final, inclusiv relația cu propria persoană. Succesul este un rezultat temporar, dacă nu se simte bine pentru tine, oare mai este succes?

2. Unde există voință, există și o cale.

După 14 ani de lucrat în corporații, am răspuns la chemarea sufletului meu către psihologie și am continuat studiile. Asta a presupus 5 ani, cu studiu intens și focus, muncă uneori și 14 ore pe zi – totul are energie diferită când ești “pe calea ta” și merită orice sacrificii. Nu renunța la ce se simte bine pentru tine, acționează în direcția sufletului tău!

     3. Ține pasul și implică-te

Tehnologia, legislația, digitalizarea sunt într-o dezvoltare continuă, ceea ce presupune adaptare și din partea noastră. Mentalitatea de creștere nu poate coexista cu rigiditatea, așa că e important să ne cultivăm capacitatea de învățare, curiozitatea și dedicarea.

   4. Dificultățile sunt parte din rutina zilnică, important e cum le abordezi și ce înveți din ele

Cred că suntem mai buni și puternici (asta nu exclude vulnerabilitatea) atunci când sădim autenticitate, prezență și stabilim limite sănătoase. Este esențial să identificăm situațiile și comportamentele care ne dau o stare de distres (stresul negativ) și e important să învățăm uneori să ne simplificăm existența.

De asemenea, doresc să ofer credit asistentei mele, Cristina care deseori face magie cu sufletul și creativitatea ei!

Ție, cititor drag, îți mulțumesc pentru că ești aici și pentru că faci posibilă această aniversare!

Un fluture se transformă complet pentru a-și atinge forma finală și a putea zbura; devenirea nu apare fără schimbare. Viața nu este un proces al descoperirii, ci unul al creației?